mmj doctor online
1.683 visites comptabilitzades des de novembre de 2009

Mango

20100522_dissenyMangoTothom sap que Mango és una marca comercial i està tip de veure botigues arreu del nostre territori. Si voltes pel mon també les veuràs a les principals ciutats de tots els continents. Dit això que quedi clar que no tinc cap intenció de fer-ne propaganda i tampoc de cap altre firma comercial. Però avui divendres com acostumo a fer cada setmana aprofito el dia per mantenir contacte amb la realitat del país.

Si recordeu, la setmana passada us parlava de la visita a la ONG Bona Voluntat en Acció. També vaig visitar una empresa important, un laboratori farmacèutic. Si avui parlo de Mango és pel que ara explicaré. Primer perquè crec que convé -ho he fet altres vegades- que parlem bé dels empresaris quan s’ho mereixen, que és la majoria dels casos. I segon perquè m’ha impressionat al llarg de la visita un conjunt de circumstancies que intentaré resumir. La setmana passada en la visita als laboratoris, em vaig trobar amb l’anècdota que després de molts anys de crear riquesa per al nostre país i de donar feina a dues mil famílies la primera carta que havien rebut de l’administració era per advetir-los que els sancionarien per no tenir algun rètol en català. Que consti que els propietaris son molt catalanistes, però evidentment l’anècdota posa de relleu que sovint algunes forces polítiques no valoren el que significa l’aportació de l’empresari al progrés econòmic i social de nostre país.

Ahir a Mango no vam parlar de cap carta ni de cap advertiment de sanció. He de dir que ni tant sols em vaig fixar si hi havia rètols i en quina llengua estaven escrits. Sí que em va impressionar la magnitud i la qualitat de l’empresa. D’entrada. vaig visitar el seu nou centre logístic a Parets del Vallès. Espectacular.  Mai no havia vist un d’igual: pocs treballadors i molta robòtica. Després vaig visitar el  centre de disseny que tenen a Palau Solità i Plegamans. En el trajecte d’un centre a l’altre i després durant un dinar -i sobretot visitant l’empresa- vaig quedar sincerament impressionat sobre com la condueixen els seus directius i el seu propietari. Dins de Mango, hi ha autèntiques empreses que per si soles superen a altres del seu àmbit. Per exemple, hi ha una secció d’informàtica amb uns quants centenars de treballadors i una de publicitat que només alguna gran agencia supera en nombre de treballadors. Disposen també de la seva agencia de viatges i d’altres empreses per cobrir altres serveis. Que quedi clar que quan parlo d’empreses no parlo d’ens jurídics, perquè d’empresa només n’hi ha una, Mango, sinó de realitats empresarials dins de la pròpia firma. Els espais de treball son amplis, amb molta llum, i es veu els treballadors contents i somrients. El propietari els saluda personalment i en coneix la gran majoria; els hi desitja bon cap de setmana , els tracta amb paraules amistoses i afables i treballa al bell mig d’una nau amb la resta de treballadors.

A l’hora de dirigir l’empresa cada dia tots les membres del consell –que ho son tots els caps de les grans àrees- dinen plegats i comparteixen experiències per enriquir la qualitat de la direcció. Això ho fa també el propietari una vegada al mes amb els representants dels treballadors que ells mateixos han elegit. Participen de tal manera que el treballador per un dia es pot sentir president de la companyia i pot aportar allò que creu que cal fer.

De debò he sentit orgull, perquè  a casa nostra tenim una empresa com aquesta que dóna feina directament a nou mil persones i indirectament a vint-i-cinc mil i que té més de mil tres-centes botigues arreu del món, entre pròpies i franquícies.  M’ha semblat modèlica i no és perquè m’ho hagin explicat els directius, sinó perquè ho he viscut de primera mà. Ells no saben que estic escrivint aquesta nota. Potser, fins i tot, no els agradarà, perquè tal vegada vulguin mantenir l’anonimat de la meva visita. Si fos així, ja els demano excuses, però crec que en els temps que vivim, moments en els quals ens cove creure en el futur i tenir esperança, hem de ser capaços des de la política no només de parlar d’allò que no va bé, sinó també del que va bé, i en aquest cas sincerament crec que molt bé.

Be Sociable, Share!

6 comentaris »

 1. Mi opinión es que los Estados deben adaptarse cada vez más a las necesidades de los mercados.
  El efecto inmediato particular en España de la política ha sido la reducción de los índices de consumo, el desarrollo de un déficit público generado que no existía basado fundamentalmente en las consecuencias de la falta de empleabilidad, y una cada vez más numerosa red de normas públicas y privadas que institucionalizan por un lado un modelo público inservible y afecta cada vez más a los derechos más individuales de las personas por otra, aún protegiéndolos.

  A mi juicio la clave para el desarrollo de España se encuentra en soltar lastre de normas de derecho público, de organismos públicos, de entes públicos y fortalecer enormemente un apoyo estratégico hacia las empresas para que encuentren, por un lado la financiación necesaria en el mercado de capitales para desarrollarse y por otro hagamos un esfuerzo por desarrollar la industria de la transformación y penetrar en nuevos mercados y proteger internacionalmente el desarrollo de este modelo, todo en un entorno de libre mercado.

  Si volcamos los esfuerzos públicos hacia ese lado podemos ganar competitividad en la economía, altas tasas de empleabilidad e importantes tasas de crecimiento y ahorro.

  También tenemos que crear necesidades de nuestros productos allí donde aún no existe, en cualquier parte del planeta.
  De nuestros productos agroalimentarios a través de estudios científicos.
  De nuestros productos turísticos a través de un importante estrategia de implantación internacional.
  De nuestra industria incipiente a través de acuerdos de colaboración con grandes compañías.

  Pero por encima de todo, crear la imagen necesaria para que inviertan en nuestro país. Ofrecernos como el país que optó por dejar de gobernarse a sí mismo.

  Un saludo

  Comentari by la primera fuente — maig 22, 2010 @ 10:00

 2. Entre tants comentaris del bloc, puc entendre que no es pot demanar de sacrificar-nos als pobres de la “zona euro”, mentre els capitalisme xinès s’enriqueix. Avui he sentit una estona a la presidenta de Costa Rica, i l’altre dia a Lula de Brasil (gran com tota Europa). La seva projecció a la autosuficiència productiva i creació de treball, passa per afavorir els productes interns en relació als productes extra continentals, tot i facilitant que les empreses que vulguin entrar en el seu mercat, sense peatge, ho facin fabricant en el país. Nestlé (crec que amb un català al front), ho fa amb èxit per tot el món.

  Per altre banda, quantes empreses espanyoles han pogut establir-se a la Xin a?,comenteu. Un cop deslocalitzada la producció, també desaprofitem patentar i exportar la nostra experiència del calçat i tèxtil, (el nostre I+D amb més solera), millor dit I-D, que he deduit en altre comentari.

  Mentre desperta el gegant asiàtic i sud-americà, nosaltres dormin.

  Comentari by Ramón — maig 22, 2010 @ 23:29

 3. Me parece alucinante su oportunismo político, se pasa el tiempo queriendo cargarse al actual gobierno de España, con el que yo puedo o no estar de acuerdo, ¿Que es lo que quiere?, ¿elecciones?, que gane el PP, (si es que puede tal como esta de corrupción o ¿es que la comparte?, ¿sabe que piensa el pueblo catalán si se alia con el PP?, porque yo si lo sé. No sea tan “curita”, y no actue como ellos. España necesita estabilidad y sólo se puede conseguir con el gobierno que esta, o que estuviera, sea el que sea, apoyenle para sacar a España adelante y cuando llegue el momento actuen electoralmente y que los ciudadanos decidan, si no es así todos los que hayan jugado doble partida lo pagaran en las urnas.

  Comentari by mercedes — maig 24, 2010 @ 19:43

 4. Aquesta setmana passada vaig anar amb el meu cap a veure clients per Andalusia i quina va ser la nostra sorpresa quan un client situat a prop de Pozoblanco (Córdoba) ens va dir que trobava que èl Sr. Duran i Lleida era el millor politic del moment, un politic seriós i educat que acompanya de propostes les seves intervencions i que si fós candidat a President ell el votaria. Nosaltres per cert, opinem el mateix…

  Comentari by Rosa — maig 24, 2010 @ 21:11

 5. No bé no !!!!……molt bé !!!!

  Doncs si, és un cas modèlic, però el que costa crear tot això ha de ser brutal….

  Felicitats Mango !!!!

  Comentari by Miquel — maig 25, 2010 @ 7:24

 6. Gràcies la primera fuente, Ramón, Mercedes, Rosa i Miquel pels vostres comentaris.
  Tanto la primera fuente como Ramón entran en el tema económico. Me gustaría, por tanto, añadir alguna reflexión. Ciertamente, conviene que suelte lastre el Estado, que sea menos intervencionista y que dé mayor apoyo a las empresas. Se habla de déficit público y, sin duda, un exceso de aparato del Estado ayuda a generarlo. Ahora mismo, las medidas que se adoptan para rebajar el gasto en este ámbito son coyunturales, no estructurales. La respuesta al continente asiático y la economía norteamericana debe ser europea y es verdad que Europa, o está durmiendo, o al menos no acaba de despertar.
  Mercedes, exactamente estabilidad es lo que necesita España, pero precisamente ni la hay en Cataluña, ni la hay en el gobierno español. Aparte de estabilidad, lo que se necesita es confianza en quienes gobiernan y ésta ni la inspira Zapatero en España, ni el tripartito en Cataluña ni, por supuesto, tampoco el PP ni Rajoy a nivel de Estado. Acepto respetuosamente su comentario. Lo del “curita” ya es una cuestión de estilo, pero cada uno tiene el que tiene. Sin embargo, no puedo aceptarle que intente dar lecciones de como hay que ayudar al gobierno a quien desde hace dos años propone un pacto de Estado para que entre todos seamos capaces de resolver la crisis económica. Por otra parte, estoy harto de dar apoyo al gobierno y de hacerle propuestas que después no cumple. Ahora mismo, si estamos donde estamos y si el gobierno pide que le votemos la congelación de la pensión o la reducción de salarios de funcionarios es porque el gobierno ha malgastado el dinero con la promesa electoral de los 400 € por persona y ha sido incapaz de proponer propuestas que generen actividad económica, creen empleo, eliminen gastos del subsidio de paro y fomenten más ingresos. Si el gobierno hubiera hecho lo que en su día le propusimos, ahora no sería necesario todo el ajuste social que está promoviendo en contra de su demagógico discurso. Me dice usted ¿que si yo quiero elecciones? ¿Que si quiero aliarme con el PP? Yo no pido elecciones, pido que el gobierno, gobierne y además afirmo que cualquier alternativa a Zapatero hoy no pasa por el PP, sino por el propio PSOE. Después de las próximas elecciones ya se verá. Por otra parte, no me venga con el argumento de que si CiU se alía con el PP ya sé que pasará en Cataluña. La única ocasión que estuvimos aliados con el PP fue del 96 al 2000 y eso fue bueno para Cataluña y España y a las obras públicas pactadas con ese gobierno para Cataluña, todavía a día de hoy el gobierno socialista no ha proyectado ni una sola obra nueva a Cataluña. Por otra parte, en aquello que hace referencia a entendernos con el PP, el PSOE y, por tanto, los socialistas catalanes, lo practican siempre que les conviene y normalmente para ir en contra de Cataluña. Le citaré solo el ejemplo más reciente, la semana pasada PP y socialistas pactaron la Ley de Puertos que rebaja la autonomía en la gestión de los puertos de Barcelona y Tarragona (autonomía que por cierto, en su día, le obligamos a aceptar al gobierno del PP), con esta nueva ley nuestros puertos serán menos competitivos y ello en detrimento de los intereses de nuestra economía y por tanto del conjunto de Cataluña.
  Gràcies Rosa i Miquel pels amables comentaris.

  Comentari by Josep Duran i Lleida — maig 25, 2010 @ 11:20

Subscripció RSS als comentaris de l'entrada. TrackBack URL

Deixa un comentari