mmj doctor online
3.984 visites comptabilitzades des de novembre de 2009

En defensa de TV3 a València

20110220_TV3-Canal9L’Acció Cultural del País Valencià que presideix l’Eliseu Climent s’ha vist obligada finalment a tancar els repetidors que permetien veure TV3 al País Valencià, com a conseqüència de l’assetjament que el president Camps ha exercit implacablement contra ells. Feia temps que l’Eliseu m’anava advertint que no podien atendre i pagar la multa de 600.000€ que la Generalitat Valenciana els va imposar. Hi ha massa gent al País Valencià que té por que la ciutadania prengui consciència que parlem la mateixa llengua. És a dir, perquè ningú em pugui titllar de imperialista, que a Catalunya també parlem el valencià. Ja s’entén, oi?

Lamento profundament que en l’era digital hi hagi uns governants que aixequin fronteres per evitar la interconnexió de pobles que parlen la mateixa llengua. La politització, per part dels denominats sector blavers, d’aquesta qüestió és anacrònica, i cal trobar-hi una solució. El que seria lògic és que TV3 es pogués veure a València i Canal 9 a Catalunya. És a dir que hi hagi reciprocitat. Cal que el diàleg entre els dos governs ho permeti, però, malgrat algun missatge conciliador que aquests dies han intentat traslladar les autoritats valencianes, he de dir que sóc mol escèptic, i més en vigílies de les eleccions autonòmiques del proper 22 de maig. En resum, no me’ls crec. Com tampoc crec que l’Estat concedeixi un altre múltiplex de TDT a València perquè és pugui veure TV3.

Al llarg dels debats sobre la Llei Audiovisual -i en Eliseu Climent ho coneix abastament-, tant ERC com nosaltres vam presentar esmenes per aconseguir-ho, i no ens en vam sortir. La raó és molt clara: el PSOE no vol donar un nou múltiplex al president Camps, perquè diu que, si volgués, ara ja es podria veure TV3 a València i que, si li donen un de nou, ningú no assegura que ho fes. I ves a saber si tenen raó? Al marge de ser conscient que en el mateix socialisme valencià hi ha gent que creu el mateix que practica el PP.

L’altra solució està ja endegada. Es tracta de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que s’ha presentat al Congrés de Diputats i que el govern, ara per ara, s’hi oposa per motius d’increment de despesa. Ahir vaig parlar amb el ministre Jáuregui, com he fet altres vegades -i això també ho saben els promotors, concretament l’Eliseu Climent-, per tal de reivindicar-li novament que el govern no posi obstacles a la tramitació de la ILP. Al ministre de Presidència, ja li he traslladat que el govern no pot oposar-se a una iniciativa legislativa que té al darrera centenars de milers de signatures -més que les preceptives. També li he deixat molt clar que CiU serà bel·ligerant en defensa de la tramitació de la ILP que promou la TV sense fronteres. Espero que abans de l’estiu quedi resolt el problema.

Be Sociable, Share!

26 comentaris »

 1. […] http://www.duranilleida.org/?p=2193   LikeBe the first to like this post. […]

  Retroping by Duran i Lleida sobre TV3 « Només 5 línies — febrer 20, 2011 @ 13:00

 2. No se pueden poner puertas al campo, lo que no arreglen los politicos, lo solucionara la evolucion tecnológica, a la larga podremos ver Canal 9 sin problemas. A qué sí?

  Comentari by Alfred — febrer 20, 2011 @ 14:51

 3. El més interesant és eixe dubte de que si a Camps per fi li donen el nou múltiplex, l´utilitzarà per a que es puga vore tv3 o no. Jo vull pensar que sí, doncs si de sobte el concedira a TeleMurcia, supose que la reacció seria gran, però malhauradament a aquest home les reaccions de la gent li la bufen.

  Jo tampoc m´en refiaria de Camps. El conseller català Tresserres ja ho va fer i li va enganyar.

  Salutacions.

  Comentari by Valencià cansat — febrer 20, 2011 @ 18:47

 4. Visca la llibertat! Això és democracia? Però com diu Alfred, “no se pueden poner puertas al campo”.

  Comentari by Pilu — febrer 20, 2011 @ 18:55

 5. El Sr. Camps amb això del repetidor de TV3 censurat ja m’ha fet caure del pedestal la mica de simpatia que jo li tenia. Per part meva ja pot posar-se els trajos regalats on vulgui que ja no em preocuparé mai mes de les crítiques que li llancen els socialistes. Tot això ja fa plorar, que els valencians es creguin que parlen un idioma diferent del català, ja es el súmmum de l’encaparrament més antisolidari.

  Comentari by Silveri Garrell — febrer 20, 2011 @ 21:14

 6. Creo que se deberían poder ver libremente todos los canales autonómicos en toda España. No solo TV3 en Valencia y el Canal 9 en Cataluña, sino también la televisión gallega, la andaluza, Telemadrid, Euskaltelebiska (no sé si se escribe así), la asturiana… todas, y en todas partes.

  De esa forma todos nos podríamos familiarizar con las distintas lenguas autonómicas de España, y saldríamos todos ganando.

  Comentari by viejecita — febrer 20, 2011 @ 22:06

 7. Una vertadera llàstima, ahir mateix me’n vaig assabentar i he de reconéixer que la notícia m’ha deixat una miqueta perplex. No pensava que mai s’haguera arribat tan lluny.

  No sé què passa ací a València que cada vegada que s’apropen eleccions (be siguen locals, autonòmiques, estatals o europees, té igual) apareix de nou el fantasma del catalanisme, de la llengua, i de la mare que els va parir… En el fons a ells la llengua els importa una merda, el que passa és que és una bona arma per captar més vots si cal.

  En fi, deixem-ho estar que no tinc ganes d’acalorar-me. Espere sincerament que troben una solució tan prompte com siga possible i tot torne a la normalitat. Independentment del rerefons polític i lingüístic que haja tingut la decisió, la cosa no deixa de ser un autèntic atac a la llibertat.

  Bona nit Sr. Duran.

  Comentari by CHURCHILL — febrer 20, 2011 @ 22:48

 8. Hola senyor Duran i Lleida.

  Jo voldria fer un comentari crític i lingüístic: “blog” no s’escriu “bloc” en català correcte? (com un bloc de notes).

  Salutacions coordials. No es prengui aquest missatge com una crítica política ni personal, és només un comentari.

  Ànims i Endavant!

  Comentari by elbages — febrer 21, 2011 @ 13:16

 9. Senyor Duran i LLeida:

  Siento tener que responder en castellano, pero, aun habiendo estudiado por voluntad propia el catalán, he nacido y he vivido unicamente en el centro peninsular, por lo que seria muy osado por mi parte intentar responderle en la lengua catalana.

  Dicho esto, tengo que decir que, aunque con reservas, suelo estar de acuerdo con sus planteamientos, que son coherentes y admiten reflexión.

  Asi pues, viendo que usted se escuda, a la hora de defender la reciprocidad de ambas televisiones autonómicas, en el hecho de que tanto en Valencia como en Catalunya se hable la misma lengua, y asimismo en que la television no debe tener fronteras, entiendo por lo tanto que tambien estaria de acuerdo en que Telemadrid, Canal Sur o cualquiera de las demas se vieran en Catalunya (basandonos en que tambien hablamos la misma lengua, el castellano, ademas de que ustedes hablen tambien el catalan, y en que la television no debe tener fronteras) y del mismo modo TV3 o Canal 33 se viera en el resto de Comunidades.

  Estaria muy agradecido de que me respondiera. Aprovecho para disculparme por las faltas ya que estoy utilizando un teclado extranjero.

  Comentari by Javier — febrer 21, 2011 @ 14:27

 10. Açò és una vergonya horrible…sóc valencià i m’agrada moltíssim veure el polònia, els matins, les notícies de tv3, els programes que ofereixen…perquè és una televisió de qualitat i perquè m’agrada i parlem la mateixa llengua.

  És molt indignant i li demane per favor senyor Duran que prove a fer alguna cosa perquè la veritat és que la major part dels valencians som gent que no té odi cap als catalans i, s’ho assegure, entenem perfectament que tots parlem la mateixa llengua…aquesta actitut és indignant, degradant per a tots, antidemòcratica i més pròpia d’una tirania que d’un estat democràtic…així que li agraïsc molt l’ajuda que vosté ens dóna. Espere de veritat que alguna cosa es puga (parlant clar, puga vosté fer) i tal volta, tornarem a veure tv3 al País Valencià.

  Moltes gràcies per tot senyor Duran.

  Comentari by Jordi_200 — febrer 21, 2011 @ 15:21

 11. Es un tema politico mas que otra cosa.Se acusan mutuamente de que canal 9 no puede verse en Catalunya (solo en su version internacional se puede ver,la menos competitiva) porque segun dicen tv3 se oponia a tener competencia con canal 9.Como no se si esto es verdad o no pues aqui lo dejo y a ver si me lo aclara alguien.

  Estoy de acuerdo en que las autonómicas se deberían ver en todas las comunidades (yo ya me he acostumbrado a ver partidos de futbol en ETB1 la television vasca en euskera y la verdad me meto en el partido y no noto mucha diferencia).

  Un saludo

  Comentari by Ricardo — febrer 21, 2011 @ 15:40

 12. A Girona no tenim problemes per a veure IB de les Illes Balears. Tampoc no ens importaria, tot el contrari, poder veure programes de qualitat del canal valencià. Crec que el rerafons és exclusivament polític.

  No vull arrisar el pensament, però ací els independentistes s’expresen amb normalitat. Aixó no agrada a tot arreu, no sigui que s’encomani. No és vol ni sentir parlar!.

  Comentari by Blocaire — febrer 21, 2011 @ 18:54

 13. Quina vergonya de país, al s.XXI i amb guerres polítiques soterrades per veure un canal a la TV. Lamentable espectacle polític creat des de València, però que no en sorpren gens , d’allà on bé. Lamentable que en aquesta societat espanyola hi hagi polítics d’aquest nivell tan baix on seva preocupació és tancar canals i quedar-se tan ample.

  Un altre tema Sr.Duran. Desprès les eleccions, en paraules de CiU, es va dir que les primeres prioritats i accions serien rebaixar despesa pública (sembla que es va fent, molt bé) i impost de succesions. Que passa amb aquest? S’ha presentat quelcom ja i no ens hem enterat. Perque si ens hem enterat del 80km, d’altres coses, però de l’impost aquest que tenia que ser ja, no n’he sentit dir res.

  Salutacions

  Comentari by JordiB — febrer 22, 2011 @ 10:29

 14. Gràcies, Alfred, valenciàcansat, Pilu, Silveri, viejecita, Churchil, elbages, Javier, Jordi, Ricardo i Blocaire pels comentaris.

  Sempre he estat a favor de la reciprocitat i, per tant, del fet que Canal 9 es vegi a Catalunya. No crec que tècnicament, llevat de la via satèl•lit és puguin veure altres Tvs. Però no ho sé, vaja! A mi no m’importa veure TV Galícia si és de qualitat i m’agrada algun programa. Algun dia arribarà que això serà possible i, a més, serà b que serveixi per aprendre les llengües del conjunt de l’Estat.

  Aquí, però, podríem parlar d’un altre debat, sobre si és necessari que hi hagi TVs autonòmiques on no hi ha una llengua i una cultura diferenciada del castellà.

  Respecte al tema bloc o blog. D’entrada, vull dir que no ho considero cap crítica, però, a més, afegeixo que en aquest blog es pot criticar tot el que es cregui necessari, qualsevol posició o acció política meva o del meu grup sempre que es faci amb respecte personal.

  Pel que fa al fons de la qüestió, he de dir que a vegades utilitzo la paraula blog i d’altres bloc, però hem estandaritzat l’ús “blog” perquè consultades fonts sobre aquest particular m’he trobat que, per exemple,el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o als Diaris Avui-Punt i Ara fan servir la paraula “blog”. L’Enciclopèdia Catalana, en canvi, fa servir “bloc” i el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans encara no ho recull ni d’una manera ni de l’altra. He optat per utilitzar la paraula que emprenen els mitjans que es fan ressò dels nous espais de comunicació per internet.

  Comentari by Josep Duran i Lleida — febrer 22, 2011 @ 12:20

 15. Estoy de acuerdo con eso de la reciprocidad, no hay que tener miedo a la competencia.

  Los teleespectadores, veremos canal nou o tv3 en funcion de la calidad de los programas y no en funcion de si es un canal catalá o valencia.

  Yo mismo, a veces veo tv3 y otras veces veo alguna de las otras cadenas, todo depende de que me interese la programacion.

  Lo que es una pena es que en Valencia no se vea la tv3 porque es catalana, yo entenderia que no llegase tv3 a Valencia porque la gente no entendiese el idioma pero no es el caso.

  Por ejemplo en Cataluña no hay emisoras de tv francesas pero si las hubiese seria igual porque la mayoria de gente no entiende el francés y no tendria sentido que estas emisoras ocupasen un canal de tv.

  Pero si se diera el caso que el 50% de la población catalana ó más, entendiese la lengua francesa, no seria bueno que aqui se pudiese reservar un canal para una emisosara francesa ó porque no inglesa, qué problema habria, si la gente entiende el idioma, seria libre de escoger en cada momento el canal que más le interese, que es en definitiva de lo que se trata.

  Resumiendo, si el idioma se entiende, qué problema hay. Es la gente la que a de poder decidir. No se puede limitar la libertad de las personas y mucho menos limitar el acceso a otras fuentes de información, es definitiva es lo que estamos viendo ultimamente, como algunos paises limitan el acceso a internet, si se limita el acceso a la informacion, casi siempre es porque que quiere esconder algo.

  Comentari by Manuel — febrer 23, 2011 @ 20:46

 16. Manuel, completamente de acuerdo con el comentario, y gracias por el mismo.

  Comentari by Josep Duran Lleida — febrer 24, 2011 @ 14:48

 17. Estimat Duràn i Lleida:
  He llegit detingudament el seu escrit, i caldria fer alguns comentaris per la meua part.

  1.- No oblide la intervenció dels tribunals al tancament dels repetidors declarats il·legals.

  2.- Propose al Sr. Eliseu Climent que es presente a les eleccions, a vore quans vots i quin suport té a la Comunitat Valenciana.

  3.- Donem les gràcies a Catalunya pels diners regalats a la Comunitat Valenciana, gràcies a ells podem contar amb un edifici completament restaurat con es la seu d'”ACPV”, almenys ens estalviem uns dinerets els valencians.

  4.- El Sr. Camps, encara que puga molestar a algú, es el president de la Generalitat Valenciana, elegit democràticament, amb el suport legal a les urnes de la Comunitat Valenciana. si obra malament, nosaltres els valencians li donarem el suport o no, però ningù des de fora de la Comunitat Valenciana té el dret de faltar-li el respecte a la persona que representa a tot el poble valencià, vullguen com no vullguen. Podem discrepar, per supost, pero amb respecte, però n’obliden mai que compta amb el suport majoritari del poble valencià.

  5.- Té raó quan diu la premsa que la politica catalana referida a València ha estat completament errònea, compartisc el terme de llengua catalana, com si vol dir-li llemosí, però no el d’una llengua una terra, perdone, Valencia té identitat pròpia, si vol, dins de la Corona d’Aragó, però mai subordinada a Catalunya. Vosté, que és un home de bé, em compren perfectament, quan li dic que molesta i molt vore com des de Catalunya s’atenta contra els drets d’identitat de la meua terra, que consensuadament es diu: Comunitat Valenciana. Com diem a València, cadascú a la casa, que en cada casa ja tenen prou.

  Sr. Duràn, espere que prenga les meues paraules dins de l’afecte i l’estima que li tinc, aprofitant l’ocasió per a fer-li partícip de la crida que es farà el proper diumenge a tots i totes que les nostres festes falleres estàn a punt de començar. Estarem encantats de tindre’l entre nosaltres, que deixem lladrar a quatre mentre anem a la nostra i continuem la nostra marxa.

  Comentari by Lluis — febrer 25, 2011 @ 21:04

 18. Gràcies Lluís pel comentari.

  Si he faltat el respecte al President Camps, demano perdó. Certament és un president elegit democràticament i la seva autoritat no pot ser qüestionada. Entenc algunes de les reflexions que exposa, però continuo pensant que no té sentit que no puguem veure C9 a Catalunya i TV3. a Valencia, i crec que ho pensa molta més gent que l’Eliseu Climent. He vist per la tele que a Castelló hi va haver divendres o ahir una manifestació molt important. I sobretot, diguin el que diguin i qui ho digui, la unitat de la llengua és inqüestionable. Acadèmicament no ho qüestiona ni la “Academia de la Lengua Espanyola”. Només és qüestiona per raons polítiques.

  Comentari by Josep Duran Lleida — febrer 27, 2011 @ 22:29

 19. Pues pienso el contrario que el resto de los participantes. Yo creo que TV3 no debería verse en Valencia, ni en Cataluña. Y lo mismo pienso de Canal 9.

  En definitiva, estoy cansado de tener que pagar con mis impuestos canales de televisión.

  Me parece injustificable que políticos liberales no tengan reparos en que todos paguemos teles privadas.

  A ver si hay suerte y después de las elecciones cierran C9 (TV3 me importa menos; como soy Valenciano, no me toca pagarla).

  Comentari by Ricardo M. — febrer 28, 2011 @ 0:09

 20. Gracias, Ricardo M, por el comentario.

  Si me asegurasen que las televisiones privadas emitirán en catalán en Catalunya estaría de acuerdo con su posición.

  Comentari by Josep Duran Lleida — febrer 28, 2011 @ 14:30

 21. Efectivament, Sr. Duràn, en cap moment he ficat en qüestió el tema del nom de la llengüa, li deia al comentari anterior, que el nom tanmateix em dona, com si volen dir-li llemosí, no tinc cap dubte al respecte.
  Vosté entén i comprén perfectament el que volia dir-li. En cap moment em referisc a la qüestió de la llengüa, però si als anhels de certs sectors d’unficar políticament dues terres amb el lema: “Una sola llengüa, una sola terra, Països Catalans”, i com des de la TV3 es falta el respecte a les decisions consensuades pels valencians, per mig de l’Estatut, i anomenar aquesta terra com “País Valencià”, quan hem decidit que s’anomene “Comunitat Valenciana”. En tot cas, i aganfan raons històriques i per tant acadèmiques, podríen anomenar aquesta terra com ho va decidir el Rei Jaume I, “Regne de València”, però clar, si utilitze aquest nom, em marcaràn amb menyspreu com a “blavero”.

  Crec que el tema de la TV3 correspon als valencians decidir si volem o no volem, es tracta sempre el que decideix la majoria, no?

  Es cert que a Castelló hi havia gent, com la que vaig poder vore jo a València, gent arribada des de Tarragona amb autobús. El tema porta ja massa anys, i cada vegada hi ha més gent en contra. Si s’ha d’emetre a València, Castelló o Alacant, la decisió es de tots el que vivim a la Comunitat Valenciana, sense intromissions, ni decisions de fora. Mentre tant considerem un atac el que persones de fora vullguen decidir i imposar el que consideren que es bó per a nosaltres, quan nosaltres no podem elegir eixes persones com a representants nostres. No li done la volta a les meues paraules, que vosté entén perfectament el que vull dir.

  Amb afecte, Lluís.

  Comentari by Lluís — febrer 28, 2011 @ 18:17

 22. Desde Valencia mucha gente percibe la TV3 como punta de lanza de la “ofensiva neocolonialista” de los “países catalanes”. ¿Por qué en todas las tvs autonómicas dan la información meteorológica sólo de su región correspondiente, salvo en TV3 y ETB que dan la de todo el territorio que el nacionalismo (o una parte de el) pretende anexionarse? Y encima sin siquiera diferenciar por provincias, como si fuera un todo inseparable. Hasta el informe del tiempo se convierte en medio de propaganda política. En general, creo que TV3 (y también Telemadrid, para que lo vamos a negar) está muy politizada.

  Comentari by victor — març 1, 2011 @ 13:45

 23. Gràcies, Lluís i Victor ,pels comentaris.

  No tinc gran cosa a afegir.L’únic que no em crec és que hi hagués autocars de Tarragona. Ho sento!

  Y, por supuesto, ni comparar Tv3 con Telemadrid, ni tan siquiera en los tiempos del tripartito.

  Comentari by Josep Duran Lleida — març 1, 2011 @ 16:30

 24. Doncs jo no entenc quin mal fa anomenar a esta terra com a País Valencià. El terme Comunitat Valenciana mai ens el varen deixar escollir als valencians, sinó que el va crear un tal Attard amb acord al darrere de Alfonso Guerra i Adolfo Suárez.

  Jo sent que el meu País és el dels valencians, no és una comunitat de veïns ni la Comunidad de Madrid. Però clar… com no tenim vocació de País (com els catalans sí que tenen) doncs se deixa que les dues principals caixes valencianes siguen fagocitades per madrilenyes… I després el PP va de defensor del poble valencià quan Camps fa de gosset fidel a Génova (fotent als valencians) per a mantindre el cap… vergonya, cavallers, vergonya!

  Jo estic fart del PP que es ven com a valencià però actua al servei de Madrid i no dels valencians. Necessitem una nova força política ara més que mai un partit valencià a l’estil de CiU (compte! que no CiU!) i òbviament que siga de centre, demòcrata i liberal… no uns radicals d’esquerres com els de Compromís!

  Comentari by Vicent — maig 30, 2011 @ 10:34

 25. Gràcies, Vicent, pel comentari.

  Jo crec que es pot dir País Valencia al marge que oficialment es digui Comunitat Valenciana. Crec que Catalunya també deu dir-se Comunitat Autònoma de Catalunya.

  Comentari by Josep Duran Lleida — maig 30, 2011 @ 15:04

 26. hola bona nit a tots sol vui dir que me pareix vergonyos que se tanque un canal vei cuan fa mol de temps se podia vore en la comunitat valenciana i tot per els ignorans i estupis del politits de deretes i dels blaubleros aixo no vui dir que no senta com valencia i com part de aquesta comunitat o com di ells del pais valencia pero sem veritat vergonya per aixo que es com tornar a una dictadura pero en el seglexxi es veu que no se a pres del pasat per no tornar a repetirlo aixi que com moltisims valencians i de aquesta comunitat delsde castello pasan per valencia fis alacant aixo contan els pobles i comarques de la comunitat valenciana o pais valençia o tambe regne de valencia tenim els mateix dert de veure un canal vei de un atra comunitat com vegent canal de atres paisos extrangert aixi que volem amb dos c… la tornada definitiva de la tv3 i no volem un canal 9 politiçat i de deretes aixi ja me encomiade fis un atre dia adeu.

  Comentari by josep miquel — març 14, 2012 @ 21:01

Subscripció RSS als comentaris de l'entrada. TrackBack URL

Deixa un comentari